Het zaad is klaar om geoogst te worden. De planten worden met de hand (!) omgeschoffeld.
Het zaad wordt gecontroleerd of het rijp is; de zaden zijn dan zwart of verkleurd.
De losgeharkte planten worden opgetast en het zaad dat er al uitgevallen is, wordt opgeveegd.
Dit wordt met een gewone harde bezem gedaan.
U kunt op deze foto zien dat de grond strak is platgewast om het vegen gemakkelijk te maken.
Met deze stokken worden de 'ruiters' gemaakt.
De planten zijn omgeschoffeld (links), en de ruiters staan klaar om opgetast te worden.
De eerste ruiter is gemaakt.
Zo wordt de hele akker afgewerkt.
Meer dan manshoog.
Op de bovenkant wordt doek gespannen om het gewas tegen de regen en de wind te beschermen want de wind heeft op de Kop van Goeree vrij spel!
Even pauze.
Het gereedschap: een harde bezem en houten hark.
Hier wordt het zaad op een andere manier geoogst. De planten worden omgeschoffeld en ze blijven op de akker om te drogen. Later wordt het zaad met een bezem bijeen geveegd en in de mechanische zeef gedaan.
Het zaad wordt vervolgens in kratten gedaan en die worden leeggeschud in de dorsmachine.
Deze zeef wordt gebruikt voor kleine percelen. Het zaad wordt van steentjes, stro en ander vuil gescheiden. Dit gaat als volgt: Het zaad met 'aanhang' komt terecht in een bak met gaatjes. Deze bak schudt voortdurend krachtig heen en weer. Het zaad valt in een zak en alle steen en stro dat groter is dan het zaad komt terecht in een aparte afvalzak.
De lading wordt voortdurend handmatig verdeeld.
Een super eenvoudig en doeltreffend systeem. Wel arbeidsintensief!
Nog even in close-up...
De zakken met zaad en de achtergebleven hopen stro.
Is het niet mooi ?!
Maar...dan zijn we er nog niet...er zitten namelijk nog allemaal kleine steentjes en aarde-resten aan het zaad gekleefd. En het zaad moet toch echt schoon afgeleverd worden. Wassen dus!
In een grote tobbe met water wordt het zaad gewassen en met een vergiet in gaasbakken verdeeld.
Er blijft aardig wat blubber achter!
Als alle zaad gewassen is worden de gaasbakken opgestapeld om het zaad in de open lucht te laten drogen.
De opbrengst van 0,5 ha grond.
Maar ook op Goeree Overflakkee heeft de moderne tijd zijn intrede gedaan; voor grotere percelen wordt de dorsmachine gebruikt.
Met de riek worden de omgegooide ruiters op een zeil gegooid dat vastgemaakt is aan de dorsmachine.
Er wordt tussentijds gecontroleerd of er niet teveel stro meegaat.
En dan de laatste ruiter...
|
De oogst van de familie van Huizen
Het groeiseizoen zit er op voor de Oost-Indische Kers. Nu worden de planten omgeschoffeld en te drogen gelegd op de beroemde 'Ruiters van Goeree'.
Als de planten voldoende zijn gedroogd, worden ze gedorst; het kaf wordt van het zaad gescheiden.
Daarna wordt het zaad gewassen en te drogen gelegd.
Hiernaast kunt u dit hele proces stap voor stap volgen. |